krzepliwość krwi INR APTT

i-am-not-the-only-one *you may say that i am a dreamer, but ...

Temat: PL- FR medyczne


Ig wrote:

Czy ktos z Was wie jak przetlumaczyc na fr nastepujace zwroty (dziedzina
  choroby serca)


Mogę powiedzieć, jak to się nazywa po angielsku, może to ci pomoże.


1. pierścień aortalny


po angielsku mamy dosłowny odpowiednik, może tak samo będzie po
francusku.


2. pacjent z wieloletnim wywiadem nadcisnieniowym


po angielsku używa się słowa "history"
pacjent z wieloletnim history of arterial hypertension
(znaczy to, że on cierpi na nadciśnienie tętnicze od wielu lat)


3. karta informacyjna leczenia szpitalnego
4. platki zastawki mitralnej przeciwstawnie ruchome
5. Nazwy badan : CTK albo CPK, INR, APTT - co to w ogole za badania ?


CPK - kinaza kreatynowa, ang. creatine (phospho)kinase
INR, APTT to wskaźniki dotyczące krzepliwości krwi i czasu krwawienia
Po francusku powinny brzmieć tak samo; ten drugi może być z małym a
"aPTT"


6. EF (to jakis parametr w procentach oznaczany w echu serca)


ang. ejection fraction, pol. frakcja wyrzutowa

MG


Źródło: topranking.pl/1533/pl,fr,medyczne.php


Temat: PL- FR medyczne
   Mariusz Górnicz stwierdził:


Ig wrote:

| Czy ktos z Was wie jak przetlumaczyc na fr nastepujace zwroty (dziedzina
|  choroby serca)

Mogę powiedzieć, jak to się nazywa po angielsku, może to ci pomoże.

| 1. pierścień aortalny

po angielsku mamy dosłowny odpowiednik, może tak samo będzie po
francusku.

| 2. pacjent z wieloletnim wywiadem nadcisnieniowym

po angielsku używa się słowa "history"
pacjent z wieloletnim history of arterial hypertension
(znaczy to, że on cierpi na nadciśnienie tętnicze od wielu lat)

| 3. karta informacyjna leczenia szpitalnego
| 4. platki zastawki mitralnej przeciwstawnie ruchome
| 5. Nazwy badan : CTK albo CPK, INR, APTT - co to w ogole za badania ?

CPK - kinaza kreatynowa, ang. creatine (phospho)kinase
INR, APTT to wskaźniki dotyczące krzepliwości krwi i czasu krwawienia
Po francusku powinny brzmieć tak samo; ten drugi może być z małym a
"aPTT"

| 6. EF (to jakis parametr w procentach oznaczany w echu serca)

ang. ejection fraction, pol. frakcja wyrzutowa


No jak już masz po ang. to możesz z tym skoczyć na :
http://www.granddictionnaire.com/btml/fra/r_motclef/index1024_1.asp,
słownik terminologiczny fr/fr/ang/lat. Potem jeszcze radzę sprawdzić
definicje, tak dla pewności co do tego, co wyszło z tego tłumaczenia na
okrętkę...--

Pozdrawiam
M.


Źródło: topranking.pl/1533/pl,fr,medyczne.php


Temat: fibrynogen 2 razy podwyzszony u trzylatka prosze o
fibrynogen 2 razy podwyzszony u trzylatka prosze o
Panie Doktorze, szanowni forumowicze
Moj trzyletni syn ma przedluzajaca sie infekcje (3 dni goraczki malej, potem
ciagnacy sie katar). Pediatra zlecil badanie krwi i w przypadku podwyzszonych
parametrow stanu zapalnego kazal podac antybiotyk. przy okazji zauwazyl
niewielkie wybroczki na lewym uchu i w okolicy oczu (ogladamy syna od tamtej
pory calego, nigdzie indziej ich nie ma). lekarz zlecil zatem i badanie
krzepliwosci. no i niestety wyszedl fibrynogen za duzy. kazali powotrzyc
badanie po infekcji i konsultacje u hematologa. jestem tym bardzo
zdenerwowana, bo hematolog kojarzy mi sie jednoznacznie. ten czas oczekiwania
wydaje mi sie nieskonczony dlatego prosze o rzucenie okiem na wyniki syna: (w
nawiasie normy)
fibrynogen 669,8 (do 350)
zelazo 20 (min 50)
OB 58 (12)
erytrocyty 4,28
leukocyty 12,51
hemoglobina 11,9
hematokryt 32,9
mcv 32,9
mch 76,9
mchc 27,8
plytki krwi 36,2
limfocyty 30,1
eozynocyty 2,2
bazocyty 0,4
monocyty 11,8
neutrofile 55,5
rdw-cv 13,0
pdw 9,9
mpv 9,1
wskaznik protrombiny 92,9
inr 1,1
aptt 36,0
CRP 1,917 (0,5)
przepraszam ze zajelam tyle miejsca. niepokoji nas ten fibrybnogen, neutrofile
OB i CRP (chociaz podkreslam ze syn ma infekcje obecnie, badanie zostalo
zrobione przed podaniem augmentinu).
czekam i z gory wszytskim dziekuje
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,76454971,76454971,fibrynogen_2_razy_podwyzszony_u_trzylatka_prosze_o.html


Temat: uklad krzepliwosci POMOCY!
uklad krzepliwosci POMOCY!
Brdzo prosze o szybka odpowiedz robilam w czoraj badania na krzepliwosc krwi
i pani doktor kazala mi je powturzyc bo powiedziala ze sa zle moze pani
doktor powie mi co jest nie tak moje wyniki to:
PT1.secTHROMBOREL S (8,50-15,90) 11,40 sec
PT1.% THROMBOREL S (70,00-130,00) 111,40%
PT1.INR Thromborel S (0,90-1,30) 0,91 INR
aPTT Pathromtin SL (28,00-42,00) 27,50 SEC
Fibrinogen Multifibren U (1,80-3,50) 3,24g/l

tylko bardzo prosze o szybka odpowiedz tylko prosze mnie nie oklamywac
nawszelki wybadek podaje jeszcze jeden adres maila mismal@wp.pl dziekuje

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,5079326,5079326,uklad_krzepliwosci_POMOCY_.html


Temat: wynik badania na krzepniecie a cilest???
wynik badania na krzepniecie a cilest???
Jestem pod opieka chirorga naczyniowego poniewaz choruje na chorobe
raynoudsa. Poprzedni chirorg naczyniowy u ktorego sie leczylam stwierdzil ze
nie moge brac tabletek anty. wiec odstawialam Microgynon21 ktory bralam 1,5
roku i dosc dobrze sie po nim czolam ale chyba po nim mialam czesto zly
humor. Jednak zmienilam chirorga naczyniowego i ten ktorego sie lecze jest
znanym specjalista i stwierdzil ze nie widzi zadnych przeciwskazan do brania
tabletek. robilam ostatnio u niego badanie na krzepliwosc krwi wyszlo mi tak:
PT Czas 19,6 s norma <12-18>
Pt WSK. 76% norma <80-120>
pt INR 1,33 norma <->
PT FIBR. 2.99 g/l <1,8-3,6>
APTT czas 41,7 norma <28-42>
APTT RATIO 1,2 norma <0,8-1,2>
Ginekolog zaproponowal mi tym razem cilest bo podobno jest lepszy od
microgynonu. Niedlugo zaczne brac 1 opakowanie. Co wy o tym sadzicie??
powinnam brac tabletki czy lepiej nie

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,22662006,22662006,wynik_badania_na_krzepniecie_a_cilest_.html


Temat: badania z krzepliwości
badania z krzepliwości
Witam, zrobiłam badania na krzepliwość krwi i oto moje wyniki INR-1,02, APTT
32,6 (24,6-39,7), FIBRYNOGEN - 2,97g/l (2-4), te wyniki w mawiasach to normy
tylko nie wiem co to takiego to INR i jaka jest norma , czas krwawienia -
1'40 , czas krzepnięcia-4'30 i nie wiem czy to jest dobry wynik , jeśli
któras z Was wie coś na ten temat to proszę napiszcie , bardzo serdecznie
dziekuje za odpowiedzi.sylwia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11916,42221468,42221468,badania_z_krzepliwosci.html


Temat: podskoczyło mi ciśnienie - pilne!
Witaj
Ciezko zgadnac. Tak jak napisala rosteda - niektorzy moga reagowac skokami
cisnienia. Ale to jest bardzo indywidualna sprawa - np. mnie raczej skacze puls.

Jak bedziesz mial czas zbadaj sobie krzepliwosc krwi (czas APTT, wskaznik INR) i
przeciwciala antykardiolipidowe. Przy Hashimoto mozna miec syndrom
antyfosfolipidowy i wtedy moze sie rozwijac nadcisnienie, zwieksza sie ryzyko
udaru czy zawalu. Warto sie przebadac i ewentualnie wlaczyc profilaktyke. (I nie
wolno pali papierosow!)

pozdrawiam
ula
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,40449874,40449874,podskoczylo_mi_cisnienie_pilne_.html


Temat: Rola i funkcje płytek krwi
Płytki krwi biorą udział w mechaniźmie krzepnięcia krwi. W momencie stosowania
leczenia przeciwzakrzepowego normalny jest ich spadek. Jesli sa w normie to nic
złego się nie dzieje. Jest ich mniej - jest to po fraxiparinie. Heparyny
drobnocząsteczkowe nie powodują jednak znacznego obniżenia krzepliwości -
gdybys jednak zauważyła u Taty krwiomocz, tworzenie się siniaków, czy wybroczeń
to wtedy krzepliwośc jest zanadto obniżona i może dojść do skazy krwotocznej.
Jednak częściej zdarza się to przy stosowaniu leków p/zakrzepowych z grupy
kumaryn. Aby to skotrolować można wykonać badanie INR i APTT.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,49920982,49920982,Rola_i_funkcje_plytek_krwi.html


Temat: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny

a ja mam do Pana pytanie o Jeanine...biore ja drugi cykl, ale mam objawy tj.
wypadanie włosów, rozbicie psychiczne, bole nóg, lekkie duszności. Nie mam
ochoty " pryzwyczajac się" do niej dluzej...
Rok temu skonczylam brac Diane ( na poczatku nie mialam zadnych skutkow
ubocznych; dopiero po 9 miesiacach dołki psych. Jestem brunetką ( testost.
1.07, androstendion,3.7). Od jakiegos czasu robia mi sie na jajnikch torbiele i
tabletki maja temu przeciwdzialac.
Czy warto zatem przejsc na Yasmin? Jakie sa jeszcze inne tabletki "pasujace do
mojego typu"?
Aha, czy orientuje sie może Pan czy badanie wskazników APTT, INR, PT wskazuje
na krzepliwośc krwi - chodzi o ewentualne wyklucznie zakrzepicy; dodam ze pale
okolo 5 papierosow/dzien)
Pozdrawiam

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,55,23386471,23386471,REWELACYJNY_preparat_antykoncepcyjny.html


Temat: krzepliwosc
krzepliwosc
Witam,

jestem w 18 tc ciazy blizniaczej, wczoraj robilam badania na krzepliwosc
krwi. ze wzgledy na pdowyzszone wyniki przeciwcial antykardiolipidowych od
poczatku ciazy biore raz dziennie zastrzyk clexane 0,4. Do tego luteina 1
tbl i femiantal 400 metafolin.
prosze o pomoc w interpretacji wynikow:
INR: 0,9 norma 08-1,2
PT 10,3 sek norma 10,4-12,6
Wskaźnik % 109,7% norma 70-130
Czas kaolinowo-kefalinowy
(APTT) 26,2 sek norma 26,4-37,5
Fibrynogen 539,50 mg/l norma 180-350
D-Dimery 2,03 mg/l norma < 0,50

Czy clexane moze miec wplyw na te wyniki i co one moga oznaczac?
dziekuje,
ewka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1144,98516027,98516027,krzepliwosc.html


Temat: bad krwi u 3latka - prosze o pomoc w interpretacji
bad krwi u 3latka - prosze o pomoc w interpretacji
kochani, bardzo prosze o interpretacje tych wynikow (wiem ze zagladaja tu
lekarz ei studenci medycyny). mamy powtorzyc to badanie po tygodniu ale ja
umieram z niepokoju. po krotce: zlecono u 3 latka badnia na krzepliwosc i
morfologie, bo pedaitra zauwazyl wybroczynki na uchu (juz zniknely). syn mial
mega katar (gluty, nos to jedna wielka rana) , czerwone gardlo,
slowem-infekcje. mimo to pediatra zdecydowal o pobraniu, oto wyniki:

fibrynogen 669,8 (do 350)
zelazo 20 (min 50)
OB 58 (12)
erytrocyty 4,28
leukocyty 12,51
hemoglobina 11,9
hematokryt 32,9
mcv 32,9
mch 76,9
mchc 27,8
plytki krwi 36,2
limfocyty 30,1
eozynocyty 2,2
bazocyty 0,4
monocyty 11,8
neutrofile 55,5
rdw-cv 13,0
pdw 9,9
mpv 9,1
wskaznik protrombiny 92,9
inr 1,1
aptt 36,0
CRP 1,917 (0,5)
niepokoji nas ten fibrybnogen, neutrofile
OB i CRP (chociaz podkreslam ze syn ma infekcje obecnie, badanie zostalo
zrobione przed podaniem augmentinu). widac golym okiem ze ma ostra infekcje,
pytanie tylko co to znaczy taki fibrynogen? bo ja juz o bialaczce mysle i po
nocach nie spie.
czekam i z gory wszytskim dziekuje
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,76491078,76491078,bad_krwi_u_3latka_prosze_o_pomoc_w_interpretacji.html


Temat: wyniki - prośba o interpretacje
wyniki - prośba o interpretacje
Po 3 tygodniach brania tabletek (Harmonet) zaczełam mieć bóle i drętwienia
łydek. Przestraszyłam sie że to może jakieś początki zakrzepicy i dlatego
zrobiłam badania. Ale z tego co widzę krzepliwość mam obniżoną a nie
podwyższoną. Czy ktoś mądry potrafi coś powiedzieć na podstawie tych wyników?
Odebrałam je przed chwilą a do lekarza ide dopiero w poniedziałek. Będę
wdzięczna za pomoc
OB - 8 mm/h norma 0 - 15
APTT - 30,70 sek norma 22-37
INR - 1,28 norma 0,9 - 1,2
Morfologia
Leukocyty 3,8 tys/ul norma 3,8 - 10
Erytrocyty - 4,14 mln/ul norma 3,7 - 5,1
Hemoglobina - 13,4g/dl norma 12,0 - 16,0
Hematokryt - 37,5 % norma 37 - 47
MCV - 90,6 fl norma 80 - 99
MCH - 32,4 pg norma 27 - 35
MCHC - 35,7 g/dl norma 32 - 37
Płytki krwi - 244 tys/ ul norma 140 - 440
Limfocyty - 39,6 %
Inne (Eo, Bazo, Mono) - 5,3 %
Neutrofile - 55,1 %
Limfocyty - 1,5 tys/ul
Inne (Eo, Bazo, Mono)- 0,2 tys/ul
Neutrofile - 2,1 tys/ul
RDW-CV - 13,2 %
PDW - 12,6 fl
MPV - 10,2 fl
P-LCR - 28,5 %
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,13031899,13031899,wyniki_prosba_o_interpretacje.html


Temat: hashimoto i ciąże
ja mam haschimoto- to moja pierwsza ciaza jestem teraz w 13 tyg i wszytko jest
ok - niektorzy twierdza ze pzeciwciala powoduja poronienia inni ze nie ma to
znaczenia- moja endokrynolog uwaza ze przeciwciala nie wplywaja na ciaze wiec
ich nie badam- wiesz haschimoto to choroba autoimmunologiczna- prawda jest tak
ze jak sie ma jedna to mozna miec i druga- kobiety z haschi czesto traca dzieci-
bo oprocza haschimoto wystepuje u nich zespol antyfosfolipidowy- to tez jest
immunologia- czyli zaburzenia krzepniecia krwi- czy robilas juz sobie badania
krzepliwosc krwi tzn koagulogie typu APTT, inr, fibrynogen a takze przeciwciala
antykardiolipinowe i antykoagulant tocznia? wiesz rozne moga byc przyczyny
niekoniecznie haschi- najwazniejsze to znalezc co jest nie tak - ja bym ci
proponowala zroienie wszystkich badan zwiazanych z immunologia- a probowalas
juz aspiryny i heparyny w ciazy? a progesteron masz dobry?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,21576098,21576098,hashimoto_i_ciaze.html


Temat: POMOCY!
POMOCY!
Brdzo prosze o szybka odpowiedz robilam w czoraj badania na krzepliwosc krwi i pani doktor kazala mi je powturzyc bo powiedziala ze sa zle moze pani doktor powie mi co jest nie tak moje wyniki to: PT1.secTHROMBOREL S (8,50-15,90) 11,40 sec PT1.% THROMBOREL S (70,00-130,00) 111,40% PT1.INR Thromborel S (0,90-1,30) 0,91 INR aPTT Pathromtin SL (28,00-42,00) 27,50 SEC Fibrinogen Multifibren U (1,80-3,50) 3,24g/l tylko bardzo prosze o szybka odpowiedz tylko prosze mnie nie oklamywac nawszelki wybadek podaje jeszcze jeden adres maila mismal@wp.pl dziekuje
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,5451109,5451109,POMOCY_.html


Copyright (c) 2009 i-am-not-the-only-one *you may say that i am a dreamer, but ... | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.